Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

OynFrm Reklam Alani OynFrm Reklam Alani
OynFrm Reklam Alani OynFrm Reklam Alani

Mantle Nedir?

Çevrimdışı

sunday34

03ofkosucusu
Katılım
27 Ağu 2014
Mesajlar
72
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
27
Şube
İstanbul Anadolu
Mantle teknolojisi nedir?

Günümüz de elektronik/elektronik mühendisliği o kadar ileriye gittiki teknolojiyi takip etmek baş döndürür hale geldi. Her gün çıkan yeni teknolojiler kullanıcıların gerçek hayattaki işlerini kolaylaştırıken firmaları ise kullanıcı kapma konusunda yarışa itti.
Bilgisayar sektöründe yıllarca süren büyük yarış hız kesmeden devam ediyor. Önceleri işlemciler ile başlayan Amd vs İntel rekabeti, ekran kartı piyayasındada kendini göstermeye başlamıştı. İki firmada geliştirdiği teknolojilerle birbirlerinden iyi olduklarını kanıtlama çabaları ve bu sebepten dolayı kendilerini yeni teknolojiler geliştirmeye adamaları en çok son kullanıcılara yaradı.
Mantle teknolojisi; Kısaca "Electronic Arts Digital Illusions Creative Entertainment (Dice olarakta bilinir)" ve "Amd" firmaları tarafından geliştirilen bir Gpu teknolojisinin adıdır.
Gpu neydi diyenler olacaktır? Gpu; Graphichs processing unite kelimelerinin baş harfleriniden oluşan ekran kartı merkezi işlem birimi anlamına gelen bir kısaltmadır. Kısaca Gpu ekran kartlarının işlemcisidir
Mantle teknolojisi ekran kartı üreticileri dünyasında merak uyandıran bir gelişme oldu.
Gpu dünyasının efsane isimlerinden baş mühendis Raja Koduri, Apple'ın A5 ve A6 gibi işlemcilerini tasarlayan ekibinde başında bulunmaktaydı. Apple'dan tekrar Amd'ye dönen Raja Koduri mantle teknolojisinin geliştirilmesinde büyük rol oynadı.
Roja koduri mantle teknolojisinin grafik programlama arayüzlerinin gelecekte nasıl olması gerektiğini gösteren bir Amd teknolojisi olduğunu belirtiyor. Mantle teknolojisi aslına bakarsanız bir grafik programlama arayüzdür.
Mantle teknolojisi farklı bir API olduğu için mantle teknolojisini kullanırken Direct X teknolojisine gerek yoktur. Mantle teknolojisi, Direct X gibi bir aracı olmadan doğrudan bütün donanım kaynaklarına erişim sağlayabilmektedir. Mantle teknolojisi ince katmanlı bir API'dir.
Amd'nin Kaveri adı verilen Apusu sayesinde alt kesimden oluşan bir çok kişiye ulaşarak onların yüksek özelliklere sahip pahalı bilgisayarlar almadan istedikleri oyunları oynamalarına yardımcı olacak.
Kaveri Apu'su ile çok fazla para harcamadan üst düzey sistemler kurabilirsiniz. Daha akıcı bir oynanış için yüksek işlemci gücü gerektiren oyunlar mantle teknolojisini destekliyor.
Mantle teknolojisinde önemli olan kalitedir. Mantle teknolojisi Amd açısından bakıldığında büyük bir başarıdır.
Mantle teknolojisini çapraz platform dediğimiz (cross-platform) farklı platform yani işletim sistemi desteği bulunmaktadır.
Mantle teknolojisinin diğer apilerden farkı nedir?

Mantle teknolojisi diğer apiler ile kıyaslandığında diğer apiler'den farkı Entegre grafik birimini güçlendirerek, daha verimli çalışmasını sağlamaktır. Bu sayede mantle teknolojisi ile dahali grafik kartı işlemcisi olan Gpu'dan daha yüksek performansalınabilmektedir.
Mantle teknolojisinin bize yararları nedir?

Mantle teknolojisi, oyunlardaki grafiklerin daha düşük işlemci gücü ile işlenmesine olanak sağlar. Grafiklerin işlenmesi işlemine Render denir. Daha net açıklayacak olursak Render; Bilgisayarda çizilmiş olan modeli veya modelleri bilgisayar tarafından işlemektir.
Mantle teknolojisi sayesinde daha uygun fiyatlı bilgisayarlar oluşturularak oyunlarda yüksek kare oranı, yüksek performans elde edebileceğiz.
Mantle teknolojisi 100 dolarlık bir işlemci ve güçlü bir Gpu'ya sahip ekran kartı sayesinde oyunlarda yüksek performans vadediyor. Mantle yüksek maliyetli bir cpu ile elde edilebilecek performansı daha ucuza elde etmemizi sağlayacak.
Bu da düşük bütçeli bir bilgisayar ile bir çok oyunu oynayabileceğimiz anlamına geliyor.
Mantle teknolojisinin oyun yapımcılarına yararı nedir?

Mantle teknolojisinin oyun yapımcılarına yararı render dediğimiz tasarlanan bilgisayar grafiklerinin işlendiği yüksek işlemci gücü gerektiren ve maliyetli olan işlemlerin daha az maliyetle çok sayıda objeyi işleyerek onları büyük bir maliyetten kurtaracaktır.
Bu yüzden mantle teknolojisi oyun yapımcııları tarafındanda merakla beklenmektedir. Oyun üreticilerine göre Mantle teknolojisi daha oyun ücreticileri için fazla üretkenlik sağladığı biliniyor.
Grafik kartlarındaki Apu ne anlama gelmektedir?

Grafik kartlarındaki Apu Türkçe'de "Hızlandırılmış İşlemci Ünitesi" anlamına gelmektedir. Apu'lar son kullanıcının hayalini kurduğu küçük form faktörlü, uzun pil ömürlü PC'leri yaratmaya olanak sağlanayan bir teknolojidir.
Mantle teknolojisini destekleyen oyunlar

1. Frostbite 3
2. Battlefield 4
3. Star Citizen
4. Thief
5. Plants vs. Zombies: Garden Warfare
Oynayacağımız oyunun mantle desteği yoksa ne olacak?

Oynadığınız oyunun mantle desteği yoksa oyununuz direct x veya opengl apileri ile oynamaya devam edebebilirsiniz. Mantle desteği oyunlara yamalar kurularak sağlanmaktadır.
Çoğu oyun üreticisininde mantle için uygun patchler yaratarak hem bu teknolojiyi destekliyeceklerini hemde mantle teknolojisinden yararlanmak isteyen son kullanıcıları memnun edeceğini düşünüyorum.
Örneğin battlefield 4 gibi oyun yapımcısının ürettiğin bir yama sayesinde mantle teknolojisini destekleyebilir hale geliyor.
Mantle teknolojisinin avantajları

1. İşlemciye bağımlılık azalır,
2. Çok para harcamadan yüksek kalitede oyun oynama olanağı sunuyor,
3. Diğer apilere göre Cpu yükünü azaltır,
4. Donanım üzerindeki kaynaklara doğrudan erişim imkanı sağlıyor,
5. Yeni render tekniklerinin oluşturulmasına olanak sağlar,
6. Gpu belleğine doğrudan erişim sağlar,
7. Direct x ve opengl'e olan bağımlılık ortadan kalkar,
8. Düşük bütçeli insanlara daha akıcı oyunlar oynama imkanı sunuyor.
Hangi Amd ekran kartları mantle teknolojisini destekliyor?

1. AMD Radeon R9 Serisi,
2. AMD Radeon R7 Serisi,
3. AMD R9 M200 Serisi,
4. AMD R5 Serisi,
5. AMD R5 M200 Serisi.
Mantle teknolojisi hangi platformları(İşletim sistemlerini) destekler?

1. Windows,
2. Linux,
3. Mac OS X
Mantle teknolojisi hakkında son söz

Daha bir çok değişikliğin yaşanacağını düşündüğümüz mantle'ın geleceği hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değil. Son kullanıcıyı heyecanlandıran bu gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz gibi görünüyor. Mantle teknolojisini kullanabilmek için mantle teknolojisini destekleyen oyunlarında olması gereklidir. Benim düşüncem bu teknoloji geliştikçe oyunlarında mantle teknolojisi desteğiyle piyasaya çıkacağını düşünüyorum.
Amd tercihi yine son kullanıcıya bırakıyor isterseniz güçlü cpu ve yüksek bütçeli bir bilgisayar ile direct x ve open gl api destekli oyunları oynamaya devam edebilirsiniz çünkü AMD Grafik kartları bunlarıda destekliyor.
Dış bağlantılar

OpenGL
Direct X
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar